• slider_sklepy17
  • slider_sklep11
  • slider_15-lat

NATURALNE ŹRÓDŁO WITAMIN

CYTRYNA – zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dodaje energii, chroni przed infekcjami, pobudza przemianę materii, pomaga pozbyć się związków toksycznych.

MANDARYNKA – zawierają dużo kwasów organicznych. Zawiera też sporo witamin: A, B1 i B2, PP oraz mikroelementy. Zawierają też wapń, magnez i fosfor.

GRUSZKA – jest bogata w witaminy: A, z grupy B oraz C. Zawiera sporo mikroelementów, m. in. potas, sód, wapń, magnez, jod i fosfor.

ŚLIWKA – ma wiele właściwości odżywczych. Kwasy organiczne, potas, błonnik, witaminy B1 i PP. Owoce odmładzają, mają bowiem mnóstwo antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się i chronią przed rakiem.

ANANAS – dzięki witaminom, solom mineralnym i kwasom organicznym pomaga pokonać przeziębienie. Wzmacnia system immunologiczny, zwalcza wirusy i łagodzi najróżniejsze stany zapalne. Wpływa korzystnie na pracę nerek.

ARBUZ – jest niezastąpiony podczas upałów, gasi pragnienie, orzeźwia i odświeża.

ORZECH WŁOSKI – bogaty jest w witaminy A, B1, PP, E oraz C i to osiem razy więcej niż w czarnej porzeczce. Ma też żelazo, kobalt oraz tłuszcze i białka.

BROKUŁY – są jednym ze zdrowszych warzyw na całym świecie. Zawierają znacznie więcej witamin z grupy B, C niż owoce cytrusowe, beta-karoten oraz przeciwutleniacz powstrzymujący proces starzenia się komórek. Znajdziemy w nim białko wysokiej wartości i sole mineralne, m.in. żelazo.

KALAFIOR – surowy ma mnóstwo witaminy C. Zawiera sporo prowitaminy A, z grupy B (zwłaszcza kwas foliowy) i PP, sole mineralne, jest zasadotwórczy.

KUKURYDZA – jest pożywna, gdyż zawiera dużo skrobi i białka. Jest też cennym źródłem prowitaminy A, witaminy C oraz z grupy B i minerałów: potasu, magnezu, cynku, fosforu i żelaza.

OGÓREK – przyczynia się do szybszego spalania tłuszczu, usuwania nadmiaru wody z organizmu. Zawiera sporo kwasów organicznych, soli mineralnych i błonnika.

FASOLA – jest pełnowartościowym źródłem białka i substancji odżywczych. Zawiera fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo i związki siarki, kwasy organiczne, witaminy, przede wszystkim B i PP.

PIETRUSZKA – jest jednym z bogatszych źródeł witamin: C, A, E, PP, K i nieco z grupy B. 100 g natki dostarcza nawet kilkanaście mg żelaza, a także wapń, potas, fosfor i mangan.

POMIDOR – dodaje energii, jest bowiem źródłem beta – karotenu, witamin z grupy B oraz C i E, związków potasu, wapnia, sodu, żelaza, miedzi, fosforu, chloru, magnezu i manganu.

SAŁATA – ma wszystkie witaminy z wyjątkiem D i K, związki mineralne, kwasy organiczne i enzymy. To popularne warzywo oczyszcza organizm, pobudza procesy trawienne, poprawia pracę wątroby.